leaf

Duurzaamheid bij Fresh Tandartsen

Duurzaamheid kan toch overal?

Tegenwoordig dragen we allemaal ons steentje bij om zo duurzaam mogelijk door het leven te gaan. We maken bewuste keuzes door bijvoorbeeld te investeren in zonnepanelen, regelmatig de fiets te pakken, eigen boodschappentas te gebruiken of steeds vaker elektrisch te rijden. Vandaag de dag zijn er zo ontzettend veel mogelijkheden om duurzamer te leven, maar welke keuzes maak je dan als organisatie?

Duurzaamheid in de tandheelkunde

Waar je in het dagelijks leven misschien gemakkelijker duurzame keuzes maakt, is dat binnen de tandheelkunde een wat grotere uitdaging. Tandartspraktijken hebben vaak veel materialen nodig om steriel en veilig te kunnen werken.

  • Alle bekertjes;
  • Mondkapjes;
  • Afdekhoezen;
  • Tissues;
  • Handschoenen;
  • Afzuigers;
  • En wattenrollen.
Dan heb je daarnaast ook de tandartstools die individueel verpakt zijn of grondig schoongemaakt worden met water en reinigingsmiddelen. Dit afvalwater mag niet zomaar in het riool belanden, maar moet ook op een speciale manier gefilterd en gereinigd worden. Als je dit allemaal bij elkaar optelt, verzamelt een praktijk op een dag best wat afval.Duurzaamheid binnen Fresh Tandartsen

Maar ook in de tandheelkunde zijn er mogelijkheden om de voetafdruk en impact op het milieu te verlagen. Daarom staat bij Fresh Tandartsen duurzaamheid hoog in het vaandel en proberen we elke dag weer de hoeveelheid afval te beperken en dit allemaal op een zo duurzaam mogelijke manier te verwerken. Hierbij kijken we niet alleen naar wat er mogelijk is in onze praktijken, maar ook wat we in ons Service Center te Bodegraven kunnen doen.

Leuk feitje: wist je dat ons huidige kantoorpand zo’n 20 jaar geleden bekend stond als het meest duurzame kantoorpand in heel Nederland?


Verwarming van het gebouw

Ons pand in Bodegraven stond ooit bekend als het meest duurzame kantoorgebouw in Nederland, maar die status heeft het natuurlijk niet zomaar bereikt. Er zijn een aantal aanpassingen die dit gebouw zo bijzonder maken. Zo maken we bijvoorbeeld gebruik van grondwater om de temperatuur in het kantoorpand te reguleren. Net buiten ons Fresh Service Center staan twee grote putten van waaruit bronleidingen water uit zo’n 300 meter diepte halen. Zó diep in de grond is het grondwater namelijk zo’n 14 graden en kan dit perfect gebruikt worden om de temperatuur op het kantoor en in de labs te regelen. Om de temperatuur nog verder te regelen maken wij gebruik van het groenste energiebedrijf van heel Nederland, namelijk Greenchoice. Wanneer het water op de juiste temperatuur is wordt het door het hele pand gecirculeerd. Naderhand gaat het water terug de grond in en is het kringetje weer rond. Er komt dus geen cv-ketel of gasaansluiting aan te pas.


Het dak als energievorm

Tegenwoordig kun je er bijna niet meer omheen: zonnepanelen. In bijna iedere straat is wel een huis dat geïnvesteerd heeft in het duurzaam opwekken van energie. Ook Fresh heeft gekozen voor deze energievorm. Een groot deel van het dak is bedekt met zonnepanelen, waardoor we zelf een deel van onze energie leveren. Om de overige ruimte op het dak optimaal te gebruiken is gebruik gemaakt van mos als bodembedekker. Een dak vol mos zorgt voor zeer goede isolatie en temperatuurregulatie. Bovendien is het een 100% natuurlijke oplossing.

Naast de zonnepanelen en groenvoorziening bevindt zich ook nog een groot waterreservoir op het dak. Dit reservoir vangt zo veel mogelijk regenwater op, wat weer gebruikt wordt om de toiletten door te spoelen. Zo zetten we een product vanuit de natuur nuttig in en besparen we ook nog eens op het verbruik van drinkwater!


Energieleverancier Greenchoice

In een kantoorpand is veel elektriciteit nodig, maar onze zonnepanelen alleen zijn niet krachtig genoeg om ons volledig zelfvoorzienend te maken. Daarom vullen wij onze energiebehoefte aan via een energiebedrijf. Omdat we proberen zo duurzaam mogelijk te opereren wordt onze stroom geleverd door Greenchoice. Deze leverancier voorziet niet alleen het Fresh Service Center energie, maar ook zo’n 80% van onze praktijken. De energie van Greenchoice is 100% opgewekt uit natuurlijke bronnen, zoals zonne-energie en windenergie, en komt volledig uit Nederland.

Naast het verkleinen van hun eigen CO2-voetafdruk compenseert Greenchoice die ook van hun klanten. Dit doen zij door de uitstoot te compenseren met het planten en beschermen van bomen.

Hout met het FSC-keurmerk

Wanneer je in ons pand komt zie je dat er in het atrium veel hout te zien is. Maar wist je dat in ons hele pand gebruik is gemaakt van FSC-hout? Je zou bijna denken dat FSC staat voor Fresh Service Center hout, maar dat is te mooi om waar te zijn. FSC-hout staat namelijk voor Forest Stewardship Council ®. Dit houdt in dat het hout afkomstig is uit een bos dat onafhankelijk beoordeeld is als een goed beheerd bos volgens de normen voor milieu, sociale omstandigheden en economie. Dit maakt het hout duurzaam en geeft bovendien de garantie dat bossen met een hoge natuurwaarde en kwetsbare bosgebieden met rust gelaten worden als het FSC-keurmerk toegekend is. De norm is dan ook: er mag niet meer hout verdwijnen, dan er kan aangroeien.


Wat doen onze praktijken?

Onze praktijken zijn gericht op het behandelen van patiënten. Dit doen zij natuurlijk volgens een steriele en veilige werkwijze. Zo heeft een praktijk te maken met veel verschillende patiënten met vereisten, waar specifieke materialen voor nodig zijn. Veel van deze materialen zijn voor eenmalig gebruik en individueel verpakt. Bij hergebruik moeten deze materialen natuurlijk goed schoongemaakt en gesteriliseerd zijn. Dit zorgt best wel voor wat milieubelasting, maar gelukkig zijn hier tegenwoordig verantwoorde keuzes in te maken.


Biobased tandheelkundige materialen van Hofmeester B.V.

Een deel van onze praktijken heeft een partnership met Hofmeester B.V. Dit is een bedrijf dat tandheelkundige materialen levert, die op een duurzame manier zijn geproduceerd of duurzaam zijn doordat ze (bijna) volledig gerecycled kunnen worden. Zo draaien zij een project waar mondkapjes op een biobased manier worden geproduceerd. Na gebruik worden ze door Hofmeester B.V. opgehaald en zoveel mogelijk gerecycled.

Veilig afval verwerken met Medentex

Naast het ophalen van mondmaskers hebben praktijken ook te maken met ander afval. Zo wordt bij 80% van de praktijken al het dentale afval opgehaald door Medentex. Het afval wordt eerst gesorteerd in de praktijk en nadien voert Medentex de volle amalgaamafscheiders vervolgens vakkundig en duurzaam af. De meesten stoffen worden opnieuw gebruikt en een deel wordt vernietigd, zodat ze niet meer schadelijk zijn voor de natuur en mens.