leaf

Op bezoek bij... Tandartsen aan de Herenweg

'De kracht van samenwerking is win-win'

De menselijke maat: dat is het uitgangspunt van Tandartsen aan de Herenweg. “Voor zowel onze patiënten als onze medewerkers”, vertelt Marcel Spek. Hij is aandeelhouder en een van de vier tandartsen van deze praktijk in Heemstede, samen met Fenja Griëntschnig, Frank de Bruyn en Audry Tan. “We willen het goed doen, de beste service en kwaliteit bieden, want we zien onze patiënten graag terug. Dat betekent dat je door de bril van de patiënt moet kijken, hoe elk individu behandeld wil worden en wat hij of zij nodig heeft. Voor angstige patiënten nemen we extra de tijd, om te zorgen dat ze zich veilig en prettig voelen.”

Gastheer of -vrouw voor de patiënt

Hostmanship is het toverwoord: een gastheer of gastvrouw voor de patiënt zijn. Van jongs af aan. “We vragen ouders al heel vroeg om hun kinderen mee te nemen”, vertelt Frank. “Gewoon om wat te praten en kennis te maken met de praktijk. Een gaatje behandelen is vervelend voor wie het nog nooit heeft meegemaakt. Dat ondervang je door kinderen al regelmatig met hun ouders hier te laten komen.” Hoe jonger je begint, hoe meer je gaatjes bovendien kunt voorkomen. Marcel: “Wij halen 40 procent van de omzet uit preventie. Door tandproblemen te voorkomen is restauratie nog maar heel weinig nodig.”

Ook wat dat betreft is het belangrijk om eerst en vooral door de bril van de patiënt te kijken, zegt Fenja. “Een klein gaatje behandelen kost verhoudingsgewijs veel tijd en levert ons dus minder op. Dan kun je zeggen: we kijken het nog wel een jaartje aan, maar zo loop je het risico dat het bij de volgende controle flink verergerd is. De tand wordt alleen maar zwakker. Het is zaak om op het goede moment restauratief te behandelen. Wij vullen een beginnend gaatje meteen om erger te voorkomen.”


Proactieve tandheelkunde

De patiënt vooropstellen is overigens niet hetzelfde als de patiënt zijn zin geven. “We willen vertrouwen geven dat er goed voor de patiënt gezorgd wordt”, vertelt Fenja. “Een vrouw wilde geen wortelkanaalbehandeling omdat haar moeder een slechte ervaring had gehad. Daarom wilde zij per se die kies eruit. Ik heb toen een half uur met haar gepraat om uit te leggen waarom dat zonde was. Dát is waar het om gaat: ernaar streven dat iedere patiënt een lang en gelukkig leven met een gezond gebit heeft.” Marcel: “Je mag best in de emotie van patiënten meegaan, dat moet zelfs, maar uiteindelijk moet je wel doen wat goed voor hen is. Streng zijn in het belang van de patiënt.”

Dat is niet alleen een kwestie van goede zorg, maar ook van goede apparatuur. En van een goed gebruik van die apparatuur, waarvoor Tandartsen aan de Herenweg alle nodige hulp krijgt van partner Freshtandartsen. “Door digitalisering kun je een patiënt monitoren en in kaart brengen hoe een gebit zich ontwikkelt, nu en in de toekomst. En op tijd ingrijpen voordat er iets stukgaat.” Voorspelbare tandheelkunde, noemt Marcel dat, of proactieve tandheelkunde. “Patronen herkennen bij mensen, zorgen dat je hen goed kent. Niet alleen kijken wat er niet goed is, maar ook wat de gevoeligheden per patiënt zijn. Dat verklaart ook waarom wij in onze praktijk een extreem laag aantal wortelkanaalbehandelingen uitvoeren.”


Corebusiness tanden mooi maken

Marcel was nauw betrokken bij de oprichting van Freshtandartsen in 2014. “Ik kende Koen Clement al toen hij met de plannen rondliep. Onze praktijk is een samenvoeging van zes praktijken en was de eerste die zich bij Freshtandartsen aansloot.” Fresh werd

meteen ook mede-eigenaar van Tandartsen aan de Herenweg, samen met Marcel. Nu is hij lid van de raad van advies. “Ik denk graag mee en heb genoeg ideeën voor verbeteringen. De kracht van de samenwerking is win-win, zowel voor ons als voor Freshtandartsen. Ze ondersteunen en ontzorgen. Managementzaken waar je niet direct verstand van hebt of niet altijd de tijd voor hebt, neemt Fresh van je over.”

Dat is een verademing, vindt Fenja. “De insteek is dat ze jou dat laten doen waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Gewoon tandarts zijn in plaats van een persoon met meerdere petten, die in de avonduren ook nog even de financiën en de werving en selectie moet doen. Dat is niet mijn corebusiness, mijn corebusiness is tanden mooi maken. Ik vind het heerlijk dat ik me daar acht uur per dag op kan richten.” Soms schuurt het als de ambities van Fresh en de praktijk uiteenlopen, maar samen bewaken ze de eigen identiteit. “Wij zijn een hecht team en zitten op één lijn”, zegt Marcel. “Het voornaamste is dat iedereen hier graag werkt.”

Frank, als stagiair begonnen en sinds dit jaar in vaste dienst, wist vanuit de opleiding ook al dat er veel randzaken bij het vak komen kijken. Die kan hij missen als kiespijn, liever richt hij zich op zijn werk met de patiënt. Dat is al lastig genoeg als beginnend tandarts, een sprong in het diepe zelfs. “Op de universiteit werk je altijd onder toezicht, vervolgens sta je er van de ene op de andere alleen voor, met alleen nog ondersteuning van de assistent. We gaan met jonge tandartsen binnen Fresh afspreken om te kijken waar we behoefte aan hebben. Ook daar kan Freshtandartsen een rol in spelen.”

Tandartsen aan de Herenweg

Herenweg 103a

2105 ME Heemstede

Website

Bekijk praktijk op google maps

Terug naar het overzicht