leaf

Duurzaamheid kan toch overal?

We kennen allemaal wel de standaard dingen die je kunt doen om zo duurzaam mogelijk door het leven te gaan. Investeer in zonnepanelen, pak wat vaker de fiets, neem zelf je eigen koffiemok mee naar werk in plaats van dat plastic bekertje, rij zo veel mogelijk elektrisch in plaats van op benzine of diesel. Er zijn zo ontzettend veel mogelijkheden om duurzamer te leven, je krijgt er bijna keuzestress van!

Waar het in het dagelijks leven gemakkelijk is om voor een duurzamere optie te kiezen, is dit binnen een tandartsbedrijf een wat grotere uitdaging. Tandartspraktijken hebben vaak veel gereedschappen en materialen nodig die steriel moeten zijn bij gebruik. Dat komt dus direct uit een (plastic) verpakking of moet grondig schoon gemaakt worden. Naast al die plastic steriele verpakkingen wordt veel heet water en chemicaliën gebruikt voor de reiniging van tandartstools. Dit afvalwater kan ook niet zomaar door de afvoer van de gootsteen, maar moet ook op een speciale manier gereinigd en gefilterd worden. We willen natuurlijk niet dat dit zomaar in ons rioolwater (en dus ook in ons toekomstige drinkwater!) terecht komt. Als je dit allemaal bij elkaar optelt, verzamel je op zo’n dag best wat afval… [YvdB1]

We moeten natuurlijk [YvdB2] wel een beetje met de tijd meegaan en allemaal ons steentje bijdragen aan het klimaat. Daarom proberen we bij Fresh Tandartsen te letten op duurzaamheid en al dit afval dus zo veel mogelijk te beperken of op een zo duurzaam mogelijke manier te verwerken. Hierbij kijken we niet alleen naar wat er mogelijk is in onze praktijken, maar ook wat we in ons service center te Bodegraven kunnen doen. Leuk feitje: ons kantoorpand is origineel van een energiebedrijf geweest. Toen zij het bouwden zo’n twintig jaar geleden, was dit het meest duurzame kantoorgebouw in heel Nederland!

Verwarming van het gebouw

Om die duurzaamheid zoveel jaar terug te bereiken zijn een aantal dingen toegevoegd aan dit pand. Zo wordt de temperatuur geregeld door de voorloper van de water/water warmtepomp. Om de temperatuur van het kantoorpand te reguleren maken we gebruik van grondwater. Net buiten het pand staan twee grote ronde putten van waaruit een stel bronleidingen 300 meter de grond in zijn geboord. Zo diep in de grond is het grondwater zo’n 14 graden en dit kan perfect gebruikt worden voor de temperatuurregulatie. Dit water wordt omhoog gepompt en in de winter gebruikt om de temperatuur op te krikken, terwijl dit ’s zomers een perfect koelsysteem is. Nu is die 14 graden voor in de winter nét iets te koud, dus dit water wordt verder opgewarmd tot een prettige kamertemperatuur van 20 graden. Dit doen we uiteraard niet met een Cv-ketel en gasaansluitingen, maar met energie aangeleverd door het groenste energiebedrijf van heel Nederland. Wanneer het water op de juiste temperatuur is wordt het door goed geïsoleerd buizen en leidingen door het gehele pand gecirculeerd. Zodra het water weer is afgekoeld of opgewarmd, afhankelijk van het seizoen natuurlijk, wordt het weer terug de grond in geleid. Zo is het FSC dus al van de Cv-ketel af, wat ons direct zeer duurzaam maakt! [YvdB3]

(Dit lijkt heel erg op het huidige duurzame alternatief van de Cv-ketel, namelijk de water/water-warmtepomp. Goed om daarbij te weten, is dat in heel FSC geen Cv-ketel meer te vinden is[YvdB4] !)

Nuttig gebruik maken van het dak

Deze zijn bijna niet meer te missen, zonnepanelen. In bijna iedere straat is wel een huis dat heeft geïnvesteerd in het duurzaam opwekken van energie. En jazeker, ook Fresh heeft gekozen voor deze energievorm. Een groot deel van het dak ligt vol met zonnepanelen, waardoor we zelf een groot deel van onze energie leveren. Om de overige ruimte op het dak nuttig te besteden is er ook het een en ander aan groen te vinden. Een dak vol mos [YvdB5] zorgt voor goede isolatie en het is 100% natuurlijk. Het houdt ’s zomers warmte van buitenaf tegen, waardoor het binnen lekker koel blijft en ’s winters houdt het de warmte van binnen vast en de kou van buiten tegen. Daarnaast is meer groen altijd goed, dat zorgt namelijk voor meer zuurstofproductie en opname van koolstofdioxide uit de lucht. Dat draagt natuurlijk weer bij aan de duurzaamheid wereldwijd.

Maar, het dak was nog niet vol! Want naast de zonnepanelen en de groenvoorziening bevindt zich een groot waterreservoir op het dak. Dit reservoir vangt zo veel mogelijk regenwater op, wat we weer gebruiken voor het doorspoelen van de toiletten in het FSC. Zo zetten we een product vanuit de natuur nuttig in, en besparen we ook nog eens op het verbruik van drinkwater!

Energieverbruik

In zo’n kantoorpand is best veel elektriciteit nodig en onze zonnepanelen zijn niet krachtig genoeg om volledig zelfvoorzienend te zijn. Het is dus nodig om onze energiebehoefte aan te vullen via een energiebedrijf. Om in het duurzame thema te blijven heeft Fresh ervoor gekozen samenwerking met Greenchoice aan te gaan. Deze leverancier levert niet alleen aan het FSC energie, maar ook aan zo’n 80% van onze praktijken. De reden dat wij onze energie door Greenchoice laten aanleveren, is dat dit het groenste energiebedrijf van heel Nederland is. De energie afkomstig van hen is 100% groen. Dit bereiken ze door energie op te wekken door middel van wind en zonne-energie (volledig uit Nederland). Naast het verkleinen van hun eigen CO2-voetafdruk helpen zij hun klanten door te compenseren voor hun CO2-uitstoot. Dit is op de markt gebracht als bosgecompenseerd gas. Wat houdt dit precies in? De doelstelling is vooral dat het aardgasverbruik gecompenseerd wordt door zóveel bomen te planten of te beschermen als nodig is om de uitstoot van CO2 door aardgasverbranding te neutraliseren. Hierdoor neemt de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer niet extra toe en verminderen we de versterking van het broeikaseffect.

Greenchoice is het energiebedrijf wat ook voor een groot deel van de praktijken energie levert, maar dus ook voor het FSC. Greenchoice verkoopt zichzelf als één van de grootste bosbeschermers ter wereld, en Fresh is trots hier een steentje aan bij te dragen. De stroom die zij opwekken is écht 100% groen en komt volledig uit Nederland. Ze gebruiken voornamelijk windenergie en zonne-energie.

Overige info[YvdB6]

Verder is een leuk feitje dat dit pand is gemaakt van FSC hout (Fresh Service Center hout? Neejoh, dat heet toevallig ook zo 😉). FSC-hout staat voor Forest Stewardship Coucil ®. Schieten we eigenlijk nog steeds niks mee op, maar het houdt in dat het hout afkomstig is uit een bos dat onafhankelijk beoordeeld is als een goed beheerd bos volgens normen voor milieu, sociale omstandigheden en economie. Die laatste twee aspecten maken niet heel veel uit, maar die eerste is best interessant. Dat houdt namelijk in dat het duurzaam hout is! Verder weet je dat bossen met een hoge natuurwaarde en kwetsbare bosgebieden met rust gelaten worden als het FSC-keurmerk toegekend is. Daarnaast wordt houtkap langs waterlopen en steile hellingen niet vanwege hogere kans op erosie en je weet dat er na het kappen van bos veel kansen worden gecreëert voor het bos om zich te herstellen. De norm die ze aanhouden is dan ook: er mag niet meer hout verdwijnen, dan er kan aangroeien. Oftewel, FSC-hout is vet duurzaam! En hoe toevallig is dat 😉

FUM Fluent en Clair

Binnen het Fresh pand zijn ook nog wat verschillende organisaties. Zo opereert FUM ook vanuit Bodegraven en op de begane grond zijn twee labs van Fluent en Clair. [YvdB7]

Wat doen onze praktijken?

Onze praktijken zijn wat minder bezig met kantoorwerk en wat meer met het behandelen van patiënten. Het energieverbruik en soort afval is dan ook heel verschillend van het FSC. Hoe doen onze praktijken dat dan?

Energie

Net zoals het FSC maken veel van onze praktijken gebruik van energie van Greenchoice[YvdB8] . Dat is zo’n 80%.

Afval

In een tandartspraktijk ontstaat best veel afval. Verpakkingen van gesteriliseerde materialen, spoelbekertjes, mondkapjes, handschoenen. Je hebt als tandartspraktijk best veel dingen nodig. Gelukkig zijn er ook manieren om al dit afval op een duurzame en milieubewuste manier op te ruimen. Zo wordt oud papier zo veel mogelijk gescheiden en gebruiken steeds meer praktijken recyclebare (kartonnen) bekertjes in plaats van plastic bekertjes.

Een deel van onze praktijken heeft een partnership met Hofmeester BV. Dit is een bedrijf dat tandheelkundige materialen levert, die op een duurzame manier zijn geproduceerd of duurzaam zijn doordat ze gerecycled kunnen worden. Zo hebben zij de Mondmaskerfabriek[YvdB9] . Dit is een project waar mondkapjes op een biobased manier worden geproduceerd en wanneer ze gebruikt zijn, haalt dit bedrijf ze weer op om vervolgens te recyclen.

Naast mondkapjes, handschoenen en andere gebruiksmaterialen ontstaat er ook veel dentaal afval in de praktijk. Bij zo’n 80% van onze praktijken wordt dit opgehaald door Medentex.

Naast het ophalen van mondmaskers wordt ook ander afval opgehaald. Zo wordt bij 80% van de praktijken al het dentale afval opgehaald door Medentex[YvdB10] . Het wordt eerst gesorteerd in de praktijk en Medentex voert de volle amalgaamafscheiders vervolgens vakkundig en duurzaam af. De meeste stoffen worden opnieuw gebruikt en een deel wordt vernietigd.